1. Welke kleur heeft deze jurk?

Blauw met zwart of goud met wit?

 

de jurk is blauw met zwart maar veel mensen denken dat de jurk goud met wit, maar dat klopt niet. Hoe komt dat? Je ziet bijna niks van de achtergrond daardoor kunnen je hersenen niet goed zien wat de kleur is. dus je hersenen maken een inschatting. de inschatting is goud met wit of blauw met zwart

2. Hebben vlak (A) en (B) dezelfde kleur?

 

Het antwoord is: ja. Ze lijken toch allebei een heel andere kleur te hebben. Het idee van de schaduw op het schaakbord verward onze hersenen. We denken dat het ene vlak (A) zwart is en het andere vlak (B) wit. Als je toch de kleuren naast elkaar legt zie je dat de beide vlakken precies dezelfde kleur hebben. De of de omgeving van de vlakken zorgt er toch voor dat we het anders ervaren en daardoor dus ook anders zien.

3. Zie jij die zwarte puntjes ook?

Als je je ogen over de Hermann-grid laat gaan, zie je sommige witte stipjes even zwart worden. Dit komt omdat de receptoren die hier de witte kleur zouden moeten zien, even geblokkeerd zijn vanwege de veel contrast. daarom zie je die zwarte puntjes.

4. Een driehoek?

Waarschijnlijk zie je een witte driehoek.

Maar de tekening bestaat eigenlijk uit 3 zwarte ballen waar hoekjes uit zijn. Omdat je figuren probeert te ontdekken zie je de driehoek omdat dat een figuur is dat je al kent.

5. Drie of twee?

 Hoeveel uiteinden zie je, drie of toch twee?

 

Deze illusie werk zo, aan de onderkant zie je gewoon 3 uiteinden maar als je aan de bovenkant kijk dan zie je er maar 2. Het middelste uiteinde loopt in de lijnen van de twee andere en zo lijkt het dat het er 3 zijn of toch 2?